business trip to

PlzeňMet zijn stadsmuren en grachten behoorde Plzeň al lang geleden tot de belangrijkste vestingen van het land. De stad Plzeň werd in 1295 gesticht door koning Vaclav de Tweede. Plzeň was gelegen aan de handelsroute tussen Praag en Duitsland. Duitse immigranten vestigden zich in de stad en vanaf dat moment ontwikkelde de stad zich in een snel tempo. Zij bouwden er een typische kolonistenstad: een plattegrond met een schaakbordpatroon bestaande uit 22 rechthoekige vierkanten. Van die 22 rechthoekige vierkanten werden er 2 niet bebouwd. Dat zijn de pleinen van nu.

plzen_4.jpgMiddelpunt van de historische stadskern is het Náměstí Republiky, het grootste plein van Bohemen. Hier staat het renaissance raadhuis uit 1558 waarvan de grote ontvangstzaal versierd is met het fresco: 'De Kruisiging'. Hierin ziet men ook het oudste uitzicht op de stad (1578).

De gotische Bartholomeuskerk torent overal bovenuit, de toren met zijn 103 m is de hoogste van het land. Op het hoofdaltaar uit 1883 staat de 'Madonna van Plzeň' een meesterwerk van gotische beeldhouwkunst uit 1390.

Op het kerkhof van de St. Nicolaaskerk ligt de toneelschrijver Kajetan Tyl begraven. Hij was de schrijver van het nationale volkslied: "Kde domov můj?", oftewel "Waar is mijn thuis?".

plzen_6.jpg
Pas met het begin van de industriële revolutie ontwikkelde de stad zich snel tot een belangrijk centrum. In 1848 werd de wereldberoemde Prazdroj Brouwerij gesticht. Bij het verlaten van de stad, aan de weg naar Praag, ligt de Brouwerij Pilsner Urquell. Indrukwekkend is de toegangspoort in neo-renaissancestijl. De brouwerij kan in groepsverband bezocht worden. Naast de brouwerij ligt het restaurant-bierhuis Prazdroj waar souvenirs kunnen worden gekocht.

Maar meer nog is Plzeň een staalstad, vooral dankzij de gigantische Škoda-fabrieken. Zware industrie is de ware bestemming van de stad geworden nadat Emil Škoda er in 1868 zijn machinefabrieken opende. Daarnaast vindt men in Plzeň medische, electrotechnische, pedagogische en werktuigbouwkundige opleidingsinstituten.

Nuttige informatie


Bekijk het op de kaart

Campings in de omgeving van Plzeň

Toeristeninformatie:

Městské informační středisko
Nám. Republiky 41 301 16
tel:(+420) 378 035 330
www: http://www.plzen-city.cz
mail: irena.benesova@icpilsen.czBezienswaardigheden

0.3km: Historisch ondergronds stelsel Pilsen

plzen_podzemi_2.jpg
Kom en beleef het leven beneden onder de grond en ontdek de geheimen van zijn authentieke nissen en hoekjes. Je krijgt een rondleiding door een doolhof van gangen, kelders en putten onder het centrum van de stad. De bouw van dit gangenstelsel begon al in de 14e eeuw, en is een integraal onderdeel van de stad in heden en zoals in het verleden.

Adres: Veleslavinova 6, 301 00 Plzeň

    Bekijk het op de kaart

1.6km: Techmania Science Center

techmania_s.jpg
Techmania is een interactief museum, waar je de antwoorden op allerlei soorten vragen kunt vinden – wat gebeurt er als je 200,000 volts aanraakt, hoe kun je het onzichtbare zichtbaar gemaakt zien worden, hoe heeft de natuur ons geïnspireerd…

Adres: Borská ulice, Ingang bij V. brana ŠKODA terrain, 316 00 Plzeň | Openingstijden: Ma-Zo 9:00h.-17:00h.

    Bekijk het op de kaart

1.7km: Dierentuin en botanische tuin Pilsen

plzen_zoo_s.jpg
De dierentuin heeft een gevarieerd landschap met kleine meertje, rotsen, arboretum en parken. De dierentuin heeft de op één na grootste ruimte voor beren en een natuurlijke habitat voor apen en grote katachtigen. In de botanische tuin vindt je een kas voor vetplanten en een bijzonder informatief leerpad.

Adres: Pod Vinicemi 9, 301 16 Pilsen | Geopend: 9:00h.-18:00h.

    Bekijk het op de kaart

2km: Dinopark

dinopark.jpg
Ga terug in de tijd en ontmoet de dinosauriërs in het DinoPark in Plzeň. Het Dinopark is gelegen pal naast de dierentuin van Plzeň en kan zowel apart als ook in combinatie, tegen een gereduceerd tarief, met de dierentuin te bezoeken. Het park biedt zowel veel vermaak als ook veel informatie over het tijdperk van de dinosauriërs, de evolutie van het leven op aarde, het ontstaan van de continenten enz. Een aantal van de modellen bewegen en overal klinken de geluiden van de dieren. Nast de modellen is er ook een 3D bioscoop een speeltuin in paleontologische stijl en een educatief wandelpad.

Adres:Nad ZOO 1, Plzeň | Openingstijden: April - Oktober, dagelijks: 8:00h. - 18:00h.

    Bekijk het op de kaart

12km: Bierbrouwerij Modrá hvězda

modra-hvezda_s.jpg
De bierbrouwindustrie in Dobřany dateert uit 1378. In die tijd de provoost Udarlich gunde de burgerij het privilege om bier te mogen brouwen. Dit privilege werd bevestigd door zowel de Tsjechische koning Vladislav II als ook door keizer Ferdinand III. Tegenwoordig biedt de brouwerij een breeds scala aan bieren: een 10° licht bier, een 12° licht pilsner bier, een 14° donker speciaal, een16° semi-donker speciaal, een 17° licht speciaal en daarnaast ook een aantal gearomatiseerde bieren.

Adres: nám. T. G. Masaryka 159, 334 41 Dobřany. Tel: +420 377 973 770

    Bekijk het op de kaart

13.6km: Slot Nebílovy

nebilovy_s.jpg
Dit grandioze gebouw ligt aan de rand van Šumava. Het slot was niet meer dan een landhuis in renaissance stijl totdat de architect Jakub Auguston het wijzigde in dit juweel van barokke architectuur dat over de hele wereld door architecten bewonderd wordt.

Adres: Nebilovy 1, Nebilovy 332 04 Geopend: 10:00h-16:00h, jul-aug: 9:00h-17:00h.

    Bekijk het op de kaart